Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΄΄ΠΑΓΚΟΙΝΙΤΕΣ΄΄ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Το Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015,  βρεθήκαμε στο φιλόξενο εργοστάσιο της κας Σουζάνας Μητσοπούλου, στα Σεβαστιανά, προκειμένου να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε. Να εμπνευστούμε από το ελληνορθόδοξο πνεύμα της αλληλεγγύης, από τα μοναστηριακά κοινόβια, από τις πρώτες χριστιανικές αγάπες, από την ρωμαίικη "Παγκοινιά" !!!
Μαζευτήκαμε λοιπόν για να κοινωνήσουμε την κοινή μας πηγαία ανάγκη, να βρεθούμε εγγύτερα στον διπλανό μας! Η αλήθεια είναι πως το πνεύμα αυτό πολύ έλειψε από την πατρίδα και τα σπίτια μας. Επομένως ξεκινήσαμε με κάτι απλό: παραγωγή  μαρμελάδας




 προκειμένου αυτή να διατεθεί ως αλληλεγγύη σε φορείς, γηροκομεία, ορφανοτροφεία και στην Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας για τις ανάγκες σίτισης συμπολιτών μας που μαστίζονται από την κρίση και την φτώχεια.

 Από όρθρου βαθέως λίγοι εκλεκτοί άρχισαν να προετοιμάζουν τον χώρο, να στήνουν τραπέζια, καρέκλες, τον ταβά, τον αποχυμωτή!  Στη συνέχεια, εικοσιπέντε περίπου Ρωμηοί από όλο τον Νομό (Κρύα Βρύση, Περίκλεια, Σκύδρα, Έδεσσα κτλ) άρχισαν με πυρετώδεις ρυθμούς το καθάρισμα των ροδακίνων, τα οποία κατέληγαν στον αποχυμωτή και αφού εμπλουτίζονταν από την κατάλληλη ποσότητα ζάχαρης, στον ταβά προκειμένου να βράσει και να δέσει η μαρμελάδα μας. Αυτό που σε πολλούς θα φάνταζε αδιανόητο, έγινε πραγματικότητα. 'Ολοι οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους, σε απόλυτη ομόνοια, χωρίς φωνές, πείσματα και εγωισμούς που συνήθως χαρακτηρίζει τις μεταξύ των νεοελλήνων σχέσεις και φέραν σε πέρας την "ιερή" μας αποστολή! Ο καθένας βρήκε το πόστο του, με εξαίρεση τους φιλοπερίεργους νέους που πέρασαν από όλα, μοιράζοντας  κέφι, γέλια και χαμόγελα!
 Δεν έλειψαν όπως ήταν φυσικό σε μία τέτοια ρωμαίικη σύναξη, η μουσική, οι χοροί και τα τραγούδια, έστω και με την βοήθεια της τεχνολογίας μιας και δεν είχαμε ζωντανά τον παραδοσιακό οργανοπαίχτη όπως γινόταν κατά το παρελθόν σε παρόμοιες συναντήσεις στα χωριά. Η φωνή πάντως του κ Αηδονίδη ήρθε και έδεσε με το απίστευτου κάλλους φυσικό τοπίο δίπλα στο δασώδες ποτάμι!
 Τέλος δίπλα στον ταβά και αφού τακτοποιήθηκαν οι κλούβες με τα 175 βάζα μαρμελάδας και συγκεντρώθηκαν οι φλούδες των ροδακίνων που στάλθηκαν για ζωοτροφές και κομποστοποίηση, πήραμε τις τελικές μας αποφάσεις αναφορικά με την ομάδα της Παγκοινιάς ενώ ο κ Θεόφιλος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την έκδοση της εφημερίδας και την λειτουργία της ιστοσελίδας μας!

 Ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστήρια πρέπουν στον κ. Τσιρανίδη Χρήστο για την προσφορά των φρούτων, στην κα Κατερίνα Διμοτζίκη που ταξίδεψε από την Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στην προσπάθειά μας αυτή, καθώς και στον καλό μας φίλο Αναστάση Αναστασιάδη που κέρδισε το άτυπο βραβείο εργατικότητας, συγκινώντας με το φιλότιμο και την αγνή του καρδιά μικρούς και μεγάλους!

Σημ.: H επόμενη δράση, προγραμματίστηκε να γίνει στην Περίκλεια Αλμωπίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου